Науковці Національного університету харчових технологій (НУХТ) провели відразу два знакових наукових форуми та отримали низку галузевих нагород. Так, четверта науково-практична конференція «Ресурсо- та енергозберігаючі технології виробництва та упаковки харчової продукції — основні принципи її конкурентоспроможності» була організована фахівцями кафедри машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв.
Учасники заходу порушили низку нагальних питань. Про розвиток ринку біоетанолу в Україні йшлося у виступі директора департаменту продовольства Мінагрополітики України Дмитра Шульмейстера; заступник директора Інституту продовольчих ресурсів НААН України, член-кореспондент НААН, професор Любомир Хомічак розповів про реалізацію наукових проектів інституту з ресурсо- та енергозбереження на підприємствах харчової промисловості; менеджер із продажу обладнання компанії «Матімекс-Україна» поділився досвідом використання енергозберігаючих технологій у процесах холодного й гарячого копчення. Особливу зацікавленість присутніх викликали доповіді «Їстівна плівка як спосіб продовження терміну зберігання пряників» і «Отримання харчових барвників із цибулиння з підвищеним вмістом каротиноїдів» науковців НУХТ.
А от фахівці кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів провели Міжнародну спеціалізовану науково-практичну конференцію «Досягнення та перспективи розвитку кондитерської галузі», яка традиційно зібрала науковців і виробничників провідних установ й підприємств нашої країни та зарубіжжя.
Про стан кондитерської галузі і завдання, які стоять перед нею щодо входження на європейський ринок йшлося у виступі президента асоціації «Укркондпром» Олександра Балдинюка. Завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів НУХТ Володимир Ковбаса розповів про підготовку кадрів для кондитерської галузі в Національному університеті харчових технологій. Фахівці кафедри, визнані корифеї хлібопекарської і кондитерської науки, професори Антонелла Дорохович і Віра Оболкіна порушили у своїх доповідях питання розроблення і виробництва кондитерських виробів, хімічний склад яких відповідає вимогам нутриціології щодо потреб харчування різних груп населення, та новітніх технологій кондитерських виробів із застосуванням нетрадиційної рослинної сировини й полісахаридних комплексів.
Професор Державного університету ім. Акакія Церетелі (Грузія) Марія Силагадзе ознайомила з актуальними тенденціями розвитку асортименту мармеладно-пастильних виробів у Грузії. Питанням стандартизації в кондитерській промисловості харчових технологій була присвячена доповідь співробітника Українського науково-дослідного і навчального центру проблем стандартизації та сертифікації та якості Валентини Андрощук. Використанню природних радіопротекторів у виготовленні кондитерських виробів присвятив свій виступ завідувач лабораторії спеціальних харчових продуктів та епідеміології харчування Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзєєва НАМН України, професор Віталій Корзун.
Цікаві доповіді, що спонукали до активного обговорення, запропонували завідувач кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів ОНАХТ Катерина Іоргачова, професор кафедри технології та організації ресторанного господарства Київського національного торговельно-економічного університету Петро Карпенко, завідувач кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових концентратів Харківського державного університету харчування та торгівлі Ольга Самохвалова, доцент кафедри готельно-ресторанної та курортної справи Полтавського університету економіки і торгівлі Валентина Столярчук, науковці НУХТ: професор Вікторія Дорохович, доценти Юлія Камбулова і Наталія Лазоренко.
Доповідачі обох конференцій отримали сертифікати, що підтверджують актуальність і високий науковий рівень досліджень.
У рамках пленарного засідання конференції «Досягнення та перспективи розвитку кондитерської галузі» відбулося нагородження переможців професійного конкурсу «Солодкий тріумф», який щорічно проводить асоціація «Укркондпром». Участь у конкурсі беруть виробники всіх видів кондитерських виробів, харчоконцентратів, солодких молочних виробів і морозива тощо. Конкурс — це система оцінювання продукції вітчизняного та зарубіжного виробництва з метою визначення товару, який має якість і оформлення, що максимально відповідають вимогам сучасної торговельної мережі України. Оцінює представлені зразки дегустаційна комісія, яка є незалежною і до складу якої входять професійні експерти-дегустатори асоціації «Укркондпром», Мінекономіки України, Держспоживстандарту України, МОЗ України, Держдепартаменту продовольства України, а також представники відділів закупівель оптово-роздрібних торговельних мереж м. Києва. Зразки оцінюються за органолептичними показниками якості за 5-бальною системою в «закритому» порядку на дегустації.
Багаторічними учасниками й переможцями конкурсу є науковці НУХТ, які представляють на суд дегустаційної комісії зразки продукції, виготовленої за розробленими ними принципово новими технологіями. Щороку фахівцям вдається вразити членів комісії й вибороти найвищі нагороди конкурсу. Не винятком став і конкурс 2015 року. Скарбничка університету поповнилася двома Гран-прі й шістьома «Тріумфами інновацій».